Usein kysytyt kysymykset palautuksesta

Miksi palautus?

rajat * Karjala - Ohjelmapuhe Karjalasta suomeksi
* Karelia - Ohjelmapuhe Karjalasta in English
* Karelija - Ohjelmapuhe Karjalasta po ruskij

* UKK - Usein kysytyt kysymykset palautuksesta
* Luulot - Miksi moni suomalainen ei kannata palautusta?
* Vaalikyselyni (ev-03) miehitettyjen alueiden palautuksesta

* Ämnesia Kansainvälisen ilmoitus

Linkkejä
ProKarelia - palautuksen puolestapuhuja.
KareliaKlubi - palautusta käsittelevä lehti.
Luovutettu Karjala - asiatietoa pakkoluovutetuista alueista.
Aluepalautus ry - ano takaisin sukusi maita.
Tarton rauha ry - yleisötilaisuuksia palautuksesta.


Näin vastaan

"Miksi palautus?"
Jos sinulta viedään koti eikä anneta palata sinne, hyväksyisitkö sen?
"Mitä me Karjalalla?"
Mitäpä me muullakaan Suomella? Asumme siellä, käymme koulua, työskentelemme - mitä kaikkea nyt ihmiselämään kuuluukaan!
"Miksi vain Karjala? Pitäisihän Petsamokin palauttaa."
Niin pitääkin. Karjala takaisin -keskustelulla tarkoitetaan yleensä aluepalautuskeskustelua, johon kuuluu kaikki Suomelta viedyt alueet: Petsamo, Sallan ja Kuusamon itäosat, Karjala, Suomenlahden ulkosaaret. Muita sanontoja: miehitetyt alueet, pakkoluovutetut alueet, ryöstetyt alueet. Katso karttaa Wikipediasta.
"Miksi Tarton raja (1920) eikä vaikka Pähkinäsaari (1323)?"
Tarton rauhan raja on Suomen valtion perustamisraja, sen ensimmäinen raja. Muut rauhat on tehty Ruotsin ja Venäjän välillä.
"Miksi ei sitten uudempi Pariisi?"
Pariisin rauhansopimus oli yksipuolinen sanelurauha, joka perustuu talvisodan päättäneeseen Moskovan rauhaan, joka taas perustuu yleisesti tuomittuun Molotov-Ribbentrop-sopimukseen. Suhteiden ei pitäisi perustua sellaiseen "pyssy ohimolla" solmittuun pakottamisrauhaan.
"Palautus maksaa liikaa."
Kuinka paljon? Toki se työtä ja rahaa vaatii, mutta työstähän tulee kulujen peitoksi (ja kovalla työllä ylikin) tuloja. Tutkimus tulisi tehdä ja on niitä tehtykin. Näiden selvitysten mukaan palautus on kannattavaa (ProKarelia) tai ei vaadi valtiolta suuria budjettivaroja (professori Arto Lahti).
"Venäjä ei ole osoittanut olevansa suostuvainen palautukseen."
Koska Suomi ei julkisuudessa olevien tietojen mukaan ole ehdottanut ja perustellut sitä Kekkosen jälkeen. Mielipidemittauksia kommentoidessaan (18.1.2005) Venäjän ulkoministeri Lavrov totesi, että jos palautusta pyydetään, "vastaus tulee olemaan ehdottoman kielteinen". - "Antaisitteko Karjalan takaisin?" on väärä tapa. "Edut olisivat nämä ja nämä, kun palautatte." olisi oikea tapa. Ensimmäisellä tavalla tulisi Lavrovin vastaus, toisella - ken tietää?
"Pietari on liian lähellä, Venäjä ei halua rajaa niin lähelle kaupunkia."
Suomi ei ole ollut Pietarin uhka ennen, miksi nyt olisi? Sodissa ei hyökätty Pietariin Suomen puolelta - Suomihan on Pietarin paras turva!
"Eihän siitä viitsi puhua, kun se Putinikin sanoi, että "keskustelu hankaloittaa maidemme välejä"."
Karjalasta saa puhua ja pitää puhua - Putineista ja Tuomiojista huolimatta ja juuri sellaisten takia. Vaikka pelkästään sananvapauden takia. Ja onhan Putin myöhemmin lieventänyt lausuntoaan, vuonna 2001 hän ehdotti "Karjala-kysymykseen ratkaisuksi integraatiota ja yhteistyötä" vaikkei rajamuutosta parhaimpana ratkaisuna pitänytkään.
"Uuraan ja Koiviston satamat lukitsivat alueet Venäjälle."
Miksi alueet eivät voisi olla Suomella ja satamat Venäjän käytössä?
"Et voi kieltää, että Suomi taisteli natsi-Saksan, tuon ihmiskunnan historian pahimman sotarikollisen rinnalla maailmansodassa ja saa siksi syyttää itseään maidensa menetyksestä."
Kyllä: Suomi taisteli Saksan rinnalla. Nyt vain unohtuu, mitä vastaan taisteltiin: Neuvostoliittoa, joka on natsi-Saksan rinnalla yksi ihmiskunnan historian pahimmista rikoksista ihmiskuntaa vastaan (ehkä jopa pahempi). Pata kattilaa soimaa.
"Karjala oli pieni ja merkityksetön menetys."
Eipäs vaan suuri. Miehitetyt alueet ovat yli 12% Suomen pinta-alasta. Asukkaista osuus oli noin 13%. Monessa asiassa osuus oli isompikin, esimerkiksi teollisuudessa. Palautus oli suuri menetys.
"Mutta menetys on jo niin vanha juttu."
Eivät ne maa-alueet sieltä vanhenemalla poistu. Ja karjalaisten kotiseudun ryöstö etnisine puhdistuksineen oli menetys, joka näkyy koko ajan – ei alueella suomalaisia asu.
"Ei se ollut etninen puhdistus."
Eikö? Kyllä minusta alue on aika lailla tyhjä suomalaisista tänäkin päivänä... Evakkoon lähdettiin pakolla eikä palata saanut. Etninen puhdistus siis tapahtui.
"Mutta Karjalahan oli Suomella vain 20 vuotta."
Mikä muu alue Suomea oli ollut Suomella enemmän kuin 20 vuotta talvisodan päättyessä? Karjala oli yhtä suomalaista Suomea kuin muukin Suomi. Suomalaisia tai suomensukuisia alueella on asunut tuhansia vuosia.
"Karjalan takaisin vaatiminen on suur-Suomi-haihattelua."
Ei Tarton rauhan Suomi ole suur-Suomi eikä tynkä-Suomi vaan kokonainen Suomi, Suomi ilman mitään lisämääreitä.
"Karjalan takaisin vaatiminen on ryssävihaa."
Pikemminkin päinvastoin. Moni palautuksen vastustaja on ryssävihaaja; he eivät halua "ryssiä hyysättäväksi". (Suomen Gallupin (tilaaja Helsingin Sanomat) mielipidemittauksessa 2005 toiseksi eniten eli 14% sanoi vastustamisensa syyksi "Suomeen syntyisi liian suuri venäläisvähemmistö, mikä aiheuttaisi jännitteitä".) Osa palauttajistakin tosin haluaisi Karjalan tyhjänä takaisin. Heille sanottakoon, että Karjalan väkiluku laskee koko ajan. (Vuonna 2004 noin 360 000)
"Mutta hei, mieti nyt, venäläisiä... Suomeen... Mitä me niille tekisimme?"
Venäläiset ovat siellä jo nyt. Eipä se ole suuremmin haitannut ketään. Eikä ihmisille "tehdä" mitään. Ei kenenkään ole pakko sinne muuttaa, jos ei heistä pidä (noin 10 % suomalaisista mielipidemittauksen (1999) mukaan haluaisi muuttaa). Toki alue olisi aluksi tietyllä tapaa erillisalue ja muuttorajoituksia pitäisi pakostikin olla. Kansalaisuuttakaan ei välttämättä heti myönnettäisi, joillekin voitaisiin antaa muuttoavustuksia Venäjälle ja virkamiehet (rajavartiosto esimerkiksi) muuttaisivat toki rajan mukana. Nämä ovat tietenkin sopimuskysymyksiä, sitten kun palautuksesta aletaan neuvotella.
"Karjala on saastunut alue, Petsamosta puhumattakaan."
Petsamo on vielä, mutta Karjala on jo niin paljon tyhjentynyt tehtaista, että luonto on päässyt palautumaan paljon. Ei pakkoluovutetussa Karjalassa ollut mitään ydinsaasteita.
"Eihän rajoja siirretä kuin sodassa."
Väärin: Alaska, Jäniskoski, ... Toki rauhanomaisuus on harvinaisempaa, mutta näytetään me yhdessä venäläisten kanssa esimerkkiä!
"Mutta..."
Niin? Sano vain, lähetä postia, minä kyllä vastaan.