Suomalaisten luulot

Miksi puolet suomalaisista eivät kannata palautusta?

rajat * Karjala - Ohjelmapuhe Karjalasta suomeksi
* Karelia - Ohjelmapuhe Karjalasta in English
* Karelija - Ohjelmapuhe Karjalasta po ruskij

* UKK - Usein kysytyt kysymykset palautuksesta
* Luulot - Miksi moni suomalainen ei kannata palautusta?
* Vaalikyselyni (ev-03) miehitettyjen alueiden palautuksesta

* Ämnesia Kansainvälisen ilmoitus

Linkkejä
ProKarelia - palautuksen puolestapuhuja.
KareliaKlubi - palautusta käsittelevä lehti.
Luovutettu Karjala - asiatietoa pakkoluovutetuista alueista.
Aluepalautus ry - ano takaisin sukusi maita.
Tarton rauha ry - yleisötilaisuuksia palautuksesta.


Luulotiedot Karjalan palautuksesta

Kuten me kaikki hyvin tiedämme, otti Neuvostoliitto Suomelta talvi- ja jatkosodan jälkeisessä rauhanteossa alueita: Petsamo, Sallan ja Kuusamon itäpuolet, Etelä-Karjala ja Laatokan Karjala, Suursaari, Lavansaari, Tytärsaari ja Seiskari.

Nyt Venäjä, Neuvostoliiton perillisenä, jatkaa näiden alueiden miehittämistä. Tämä ylläpitää suomalaisten epäluuloja venäläisiä kohtaan ja häiritsee Suomen ja Venäjän suhteita. Riistettyjen alueiden palautus olisi alku suhteiden normalisoitumiselle.

Asiaa haittaa se, että Venäjällä on annettu vuosikymmenten ajan väärää, neuvostopropagandista tietoa. Nykyään kuitenkin Venäjälläkin uskalletaan puhua Karjalasta ja Suomea vastaan käydyistä sodista jopa Venäjän pääkanavilla esitettävissä televisiodokumenteissa. Asia ei ole enää tabu, Venäjällä.

Kenties suurempi hidaste olemme kuitenkin me jääräpäiset suomalaiset, joille on 60 vuoden ajan syötetty ajatusta, että alueriisto olisi ollut meidän omaa syytämme. Liekö syynä huono itsetuntomme vai mikä, mutta tuo ajatus näyttää juurtuneen syvälle. Olemme omaksuneet sen kannan, että palautus olisi huono asia ja yritämme sitä sitten järjellisesti perustella. Perusteet ovat kuitenkin olleet heikkoja.

Noin puolet suomalaisista vastustaa palautusta. Kolme suurinta väitettä Karjalan palautusta vastaan ovat:

1. Suomen talous ei kestä, palautus olisi hirmuinen rahareikä

2. Saamme hirveän määrän ryssiä hyysättäväksi (ajatus on tämä, vaikka sanottaisiinkin "venäläisiä")

3. Mitä me niillä saastuneilla alueilla?

Seuraava kysymys voisi olla "sehän on jo niin vanha juttu". Maa-alueet ovat paikallaan yhä, eivät ne vanhenemalla poistu. Vastaan lyhyesti muihin väittämiin:

1. Tähän mennessä on rahoituksesta tehty joitakin mittauksia, joista yksi on ProKarelian Reformi. Sen mukaan palautus on myös taloudellisesti kannattavaa, pitkällä tähtäyksellä (~10v). Ilman tutkimustietoa ei kannata heitellä omia maallikkoarvioitaan.

2. Ajatus on rasistinen ja siinä mielessä torjuttava. Siinä piilee kuitenkin totuus, kuten monissa ulkomaalaiskriittisissä lausunnoissa. Reformissa on tutkittu myös väestöasiaa. Miehitetyillä alueilla asuu kolmisensataatuhatta asukasta, ei miljoonittain. Lisäksi väki siellä vähenee koko ajan, rasisteille ilouutinen.

3. Ne ovat kauniita alueita eivätkä niinkään saastuneita, lisäksi sellaisia perusteita kuin vääryyden korjaaminen, kotiseudun palautus ja taloudellinen etu.

Palautuksen tiellä on hidasteita, mutta ne tasoitetaan. Suomalaiset ja venäläiset saadaan ymmärtämään, että alueryöstö on rikos ja etninen puhdistus rikos ihmisyyttä vastaan. Ne ovat rikoksia, jotka täytyy sovittaa. Sovitukseksi riittää riistettyjen alueiden palautus, kiitos.